S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

cibulky medvědího česneku opět skladem :)

Česnek medvědí


RECEPTY
Rajčata recepty - Plněná rajčata mozzarellou a čerstvou bazalkou

 

Rajčata jsou jednoznačně nejlahodnější s čerstvou bazalkou nebo domácím bazalkovým pestem.

Rajčata podélně rozpůlíme, lžící do hrníčku  vydlabeme dužninu, aby vzniklo místo pro sýr a bazalku.

Na rajčata je nejlepší použít skleněnou zapékací mísu, do které nakapeme trochu olivového oleje a

naskládáme rajčata.

Z nasekané bazalky, česneku, olivového oleje, soli, trochu pepře a dužniny z plodů připravíme

pastu, kterou rajčata naplníme. Dáme do vyhřáté trouby na 180°. Po 15-20 minutách přidáme

mozzarellu a zapékáme.

Plněná rajčata jsou nejlepší s křupavou bagetkou.

 

Budeme rádi, když nám zašlete Vaše oblíbené recepty. Děkujeme Formulář


Čočková polévka s bylinkami

Polévka nejen na nový rok, která zahřeje i zasytí :)

Den předem namočená čočka

červená čočka

máslo

1 cibule, 2 stroužky česneku

zeleninový vývar

sůl, pepř, mletý kmín

Bylinky (majoránka, saturejka, petrželka, korianr)

 

Na másle osmahneme dozlatova nasekanou cibulku a česnek, přidáme pokrájené nebo sušené bylinky a namočenou čočku.

Zalijeme vývarem a vaříme do měkka asi 10 minut, ke konci osolíme, opepříme, přidáme špetku mletého kmínu a červenou čočku.

Vaříme ještě asi 5 minut na mírném ohni.

Zahustit můžete dle chuti jíškou nebo rozmixujte 1/3 čočky.

Podáváme s čerstvou petrželkou a snítky saturejky.

 


Vánoční jahelník

Dobrota, která provoní celý dům, a dobrý způsob, jak děti přemluvit, aby jedly jáhly...

250 g jáhel

mléko, 3 vejce, máslo

skořice, tmavý cukr, vanilkový cukr, skořice

jablka, sušené ovoce - meruňky, hrozinky, švestky nebo jiné ovoce

Jáhly třikrát propláchneme vroucí vodou, aby jsme se zbavili hořkosti. Pak je lehce

povaříme v mléce se lžící másla.

Namočíme sušené ovoce. Z bílků připravíme sníh. Do vychladlé kaše přidáme ještě trochu rozpuštěného másla,

cukr  a skořici podle chuti, vaječné žloutky, nakrájené sušené ovoce a čerstvá na plátky nakrájená jablka.

Pokud je kaše příliš hustá, ještě trochu mléka. Na závěr sníh z bílků. Polotekutou směs dáme do máslem

vymazané zapékací mísy a pečeme asi při 180°C 30-40 minut.

Zelný salát pro zahřátí

Na salát plný vitamínů a minerálů budete potřebovat:

1/3 hlávky bílého zelí (vitamín C, B4, beta-karoten, vláknina, draslík, vápník,

fosfor, hořčík, zinek, železo)

2 mrkve (vitamín C, K, beta-karoten, vláknina, vápník, draslík, železo, hořčík, fosfor)

strouhaný křen podle chuti (vitamín C, B4, vláknina, draslík,, železo, hořčík, fosfor, sodík)

Vhodná dávka křenu pro dospělou osobu je jedna vrchovatá lžíce. Větší množství najednou

může podráždit žaludek.

sůl, pepř, olivový olej, jablečný ocet nebo citron


Zelí nastrouháme nahrubo, mrkev také (necháme si pár koleček nebo silnějších plátků na ozdobu),

osolíme a pečlivě promačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Přidáme křen, ocet nebo citron, pepř a podáváme.

Můžeme ho zjemnit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem, zpestřit jakoukoliv jinou zeleninou,

kterou máte rádi (chilly papričky, zelená nať cibule).

Z bylinek můžeme přidat saturejku, kmín, petrželku nebo mátové lístky.

Podáváme s opečeným toustem.

Tip: Pokud saturejku, šalvěj nebo kudrnku na zimu ochráníme chvojím nebo textílií,  lístky bylin najdeme i během zimy.

Dobrou chuť :)

 

 


Marinovaná červená řepa

Červená řepa (vitamín C, beta-karoten, vláknina, vápník, draslík, železo,

hořčík, zinek, selen)

Olivový olej (vitamín C, E, beta-karoten, vápník, hořčík, železo, draslík)

Česnek (vitamín C, vláknina, vápník, draslík, železo, hořčík, fosfor)

pepř, sůl

Uvařenou řepu nakrájíme na plátky a potíráme rozetřenými sloužky česneku v olivovém oleji.

Podle chuti osolíme, lehce opepříme. Necháme v ledničce uležet.

Podáváme s bílým chlebem nebo jako přílohu.

 

 

Bábovka z červené řepy

250 g červené řepy

200 g hladké mouky

80 g kakaa

140 g cukru

1 vanilkový cukr

1/2 prášku do pečiva

180 ml oleje

3 vejce

kousek čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády

Po uvaření řepu nastrouháme, smícháme mouku s kakaem, cukrem a práškem do pečiva,

dále přidáme řepu, olej, vejce, na kousky nakrájenou čokoládu a promícháme.

Do vymazané a moukou vysypané formy dáme směs a pečeme při 180°C asi 45 minut.

 


Pomazánka z mrkve a celeru

Stejné množství povařené mrkve  a celeru (vitamín C, E, beta-karoten, vápník, draslík, železo, zinek)

1 syrová mrkev

Tvaroh

Pomazánkové máslo

1 lžíce majonézy

Zelená cibulka (vitamín C, beta-karoten, vláknina, vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, selen, zinek)

citron, sůl, bílý pepř

Mrkev a celer nastrouháme najemno, osolíme a zakapeme citronem.

Přidáme tvaroh, pomazánkové máslo, trošku cibulky, ale opravdu málo, aby

nezanikla chuť mrkve. Podle chuti pepř a zjemnit můžeme majonézou.

Pomazánka je nejlepší dobře vychlazená a druhý den.

Podáváme s bagetou.

 


Pečené brambory s petrželovou omáčkou

Brambory (vitamín C, B3, vápník, draslík, železo, hořčík, fosfor, sodík)

Kořenová petržel (vitamin C, vit, B, provit, A, vláknina, draslík, vápník, hořčík, železo, mangan)

Cibulka

Zeleninový vývar

Smetana na vaření

Plátky slaniny nebo proscuitta

sůl, olivový olej, muškátový květ


Syrové brambory nakrájíme na tenké plátky, osolíme, potřeme olivovým olejem  a pečeme

pozvolna v troubě na plechu (+ papír na pečení).

Mezitím na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou petržel a dozlatova smažíme.

Pak přidáme vývar ( tolik, aby byla zelenina ponořená ve vývaru), sůl, muškát a dusíme 20 minut.

Na brambory (když nám začnou zlátnout přidáme tenké plátky slaniny) a dopečeme, aby byly

křupavé. Podušenou petržel rozmixujeme, přidáme smetanu a podle potřeby zahustíme troškou

mouky a krátce povaříme.

Omáčkou přelijeme zapečené brambory a podáváme.

 

Petržel ve větším množství není vhodná pro těhotné. Prokrvuje pánev a mohla by způsobit

předčasné děložní kontrakce!

 


Rajčata recepty zavařování

Co s nadbytkem rajčat

Pokud vám uzraje najednou větší množství rajčat a nebudete schopni je zkonzumovat čerstvá, naložte si je.

Získáte tak skvělou domácí delikatesu, která vám nejen v zimě určitě přijde k chuti.

Budete potřebovat:...více v článku


 

MGViYmViMW