S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

cibulky medvědího česneku opět skladem :)

Česnek medvědí


» Výživa a zdraví
Koření na zimu

Dnes se v našem  seriálu "Co mám jíst v zimě?" budeme věnovat koření, které nemusíme používat jen

k dochucení jídel, ale cíleně jím přispět k lepší stravitelnosti, a tím ulehčit práci játrům, žaludku a slinivce.

Ušetřená energie se nám může hodit v sychravých a mrazivých  měsících.

Vhodné koření zároveň organismus prohřeje, z pohledu tradiční čínské medicíny posílí jang, dodá energii ledvinám,

a tím zvýží naši životní energii, tedy tu část, kterou můžeme díky vhodné stravě zvýšit.

Mezi vhodná koření na zahřátí, rozptýlení chladu a rozhýbání energie patří kurkuma, zázvor, skořice, hřebíček,

paprika, pepř, muškátový květ a ořech, fenykl, kardamon, badyán, česnek.


Kurkuma

Používá se do omáček, k obarvení másla, těstovin, rýže, do majonéz.

Má velmi vysoké antioxidační vlastnosti, vyšší než C vitamín. Neužívat pravidelně v těhotenství.

Zázvor

Sušený zázvor je vhodný do polévek, omáček, k masům. Čerstvý má podobné použití. Můžeme ho přidávat

do sladkých sušenek, nápojů, k zelenině. Čaj ze strouhaného zázvoru je skvělý s citrónem a medem nejen

při nachlazení. Doporučená dávka pro dospělého je 4 g čerstvého oddenku za den.

Neužívat v těhotenství a při žaludečních vředech.

Skořice a hřebíček

Hodí se do sladkých i pikantních pokrmů, teplých ovocných nápojů, čajů, vín.

Provoní a ochutí sladké kaše z pohanky, jáhel nebo kaši ovesnou.

Skořice i hřebíček má antibakteriální  a analgetické účinky, především při bolestech zubů.

Opatrně v těhotenství.

Muškátový květ a oříšek

Zajímavé koření nejen chutí, zpestří zeleninu, polévky, omáčky, ale také se přidává do jídla při

průjmech, nadýmání (i u dětí), působí protizánětlivě. Opatrně v těhotenství.

Fenykl

Ke kořenění masa, omáček ryb, jako přísada do pečiva. Má podobné použití jako anýz.

Kardamon

Najdeme ho ve směsích do indických jídel, můžeme jím dochucovat i kávu a čaj.

Badyán

Přidáváme ho do čajů nebo žvýkáme po jídle.

Zahřívací koření  prokrvuje tkáně, proto ho používáme vždy s mírou (především v těhotenství).

Obecně stimuluje zažívání, podporuje práci žlučníku, žaludku, slinivky i střev.

Pokud to s jeho užíváním přeženeme, můžeme si podráždit žaludek, žlučník a ledviny.

Při běžném používání to ale nehrozí.

Recept na vánoční jahelník zde http://www.zahrada-sazenice.cz/zahrada-sazenice/24-RECEPTY

S bylinkami i proti kocovině

 

Bylinkový čaj, ráno čerstvě připravený, pomůže pro prohýřené noci lépe

než káva a ranní "vyprošťovák" - pivo

Proti kocovině (acetaldehyd, který otráví naše buňky) použijte tyto bylinky:

 

Heřmánek pravý

působí protizánětlivě, dezinfekčně, uvolňuje křeče, působí výtečně při bolavém žaludku

a má dobrý vliv na nervovou soustavu, tlumí bolesti hlavy....

 

Máta peprná

a její kultivary pomáhá při žlučníkových i jaterních kolikách, bolesti hlavy, špatném trávení,

působí protizánětlivě, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, ovlivňuje činnost slinivky břišní,

ulevuje od nevolnosti a bolavého žaludku.

 

Kopřiva dvoudomá

zlepšuje krevní oběh, napomáhá vyplavování acetaldehydu z těla, zmírňuje nervovozitu, podrážděnost.....

 

Kvalitní zelený čaj

je výborným pomocníkem při kocovině, je významným antioxidantem, posiluje obranyschopnost organismu, má

antibakteriální a dezinfekční účinky, dodá tělu ztracené vitamíny a minerály, snižuje hladinu cholesterolu v krvi,

mimo jiné je odpradávna považován za elixír věčného mládí a pomocník proti rakovině.

 


V zimě nemusíme nakupovat drahá a nechutná rajčata

.

Zelí, červená řepa, mrkev, křen, petržel, cibule, česnek,

celer, pórek, ředkev, brambory, jablka, hrušky!

Vyjmenovala jsem ovoce a zeleninu, se kterými nejen že  bez problémů přečkáme zimu,

ale uděláme pro svoje zdraví mnohem víc, než když budeme jíst rajčata nedozrálá na slunci,

okurky bez chuti s pouhou vzpomínkou na vitamíny a další zeleninu, která je v Čechách dávno sklizená.

Můžete podotknout, že přeci pravidelně užíváte multivitamíny a minerály.

To by znělo docela slibně, pokud bysme tušili, jaká je vstřebatelnost preparátu, který jsme zakoupili.

I když koupíme drahý a kvalitní, nebo máme-li štěstí - jen kvalitní výrobek, pak je pořád na našem organismu,

na kolik mu bude sedět a zda-li ho bude chtít vstřebat.

A co třeba citrusy? Tak ty jsou v naší zimě vhodné pro opravdu odolné typy lidí, kteří velmi dobře snáší zimu,

s příchodem března se děsí dlouhých slunných dnů, a to, že si nesmírně ochlazují a de facto vyčerpávají organismus,

na sobě vůbec nepociťují.

Není to tak, že moje děti neznají pomeranče... Jen je dobré vědět, že jablka nám poslouží daleko víc.

V úvodu článku uváděná zelenina je k prasknutí plná cennými látkami, antioxidanty, vitamíny, minerály,

vlákninou, látkami s antibiotickými a antivirovými vlastnostmi, dostupná celou zimu a cenově přijatelná

naprosto pro všechny.

V našem seriálu "Co mám jíst v zimě"? budeme pravidelně uvádět zajímavé recepty a návody

"jak ve zdraví přečkat zimu"...

 

recept na zimní salát najdete zde

 

 

.

PAMPELIŠKA 1. díl

Síla a moc pampelišky

( z knihy Brigitte Mars -Léčivá pampeliška)   koupíte v http://obchod.wendys.cz/knihy-a-dvd-c82/

Pampeliška je patrně nejslavnějším plevelem na světě. Každé jaro zaplaví krajinu kobercem jasně žlutých květů, jež se ráno otevírají a se západem slunce zase zavírají. Když se však zamyslíte nad všemi reklamami na potírání plevelů, máte pocit, že pampelišky mohou vážně ohrožovat lidstvo a přitom opravdu škodí právě herbicidy.

Jde o jednu z nejprospěšnějších a nejzdravějších bylinek. Využít lze každou její část, například jako potravinu, lék nebo barvivo.

O čem pampeliška vypovídá?

Pampeliška přežije snad úplně všechno. Její kořeny sahají hluboko do země a jsou chráněny před zvířaty a ohněm. Jasně žlutá barva jejích květů koresponduje s játry a žlučníkem, což vysvětluje její použití při léčbě žlučových kamenů a žloutenky. Jelikož má šťavnatý stonek i kořen, působí blahodárně na zvýšení produkce moči. Kořeny a listy jsou spojovány s tělem, žluté květy s duševním zdravím a semena s chmířím ovlivňují emoční stavy.

Přežívá i působení herbicidů a vydrží elektrické napětí dosahující 20 000 voltů.

Bude pršet? Květy pampelišek se před deštěm zavírají, takže příště, až se budete rozhodovat, zda si s sebou vzít deštník, stačí se na ně podívat.

Pampelišky rostou na zdravé půdě - jsou považovány za indikátory přítomnosti draslíku, hořčíku, vápníku a sodíku.

Dlouhé kořeny pomáhají provzdušňovat půdu - vyčerpanou zem pomáhají vyživovat. Jsou něco jako rostlinné žížaly.

Při západu slunce vylučují pampelišky do vzduchu etylen, čímž prospívají ovocným sadům. Etylen urychluje a vyrovnává zrání plodů.

Přidají -li se pampelišky i s kořeny do kompostu, pracují jako aktivátor a urychlují rozklad kompostu.

Jak používat pampelišku?

Listy: Pampeliškové listy by se měli sbírat nejlépe na jaře, než začnou rostliny kvést . Po odkvětu už mají hořkou chuť.

Stonky: Jsou nejlepší v době květu. Na jídlo se běžně nepoužívají, ale mléko se výborně hodí na odstranění bradavic.

Květy: Po sběru rychle vadnou, proto je použijte do 24 hodin.

Kořeny: Sbírejte nejlépe na jaře před rozkětem nebo na podzim po prvních mrazících. Jarní kořeny jsou sladší než podzimní.


Tradiční pampelišková medicína

...první zmín ky jsou z roku 732-287 př. n. l .

... na ruském venkově se dodnes používají kořeny jako lék na tuberkulozu a jako prevence samovolných potratů.

... lékaři ze začátku 20. století prosazovali kombinaci herbální a klasické medicíny- pampeliška má autodetoxikační vlastnosti.

V čínské medicíně je předepisována na neuvěřitelně široké spektrum poruch a nemocí:

-Abscesy, akne, zánět kůže, opary-kořen

-Angína -list, kořen

-Hemeroidy - kořen

-Hepatitidy - kořen

-Chronické záněty pánevní oblasti - list, kořen

-Kašel, bronchitida  - list, kořen

-Nachlazení, teploty, zápal plic - list, květ, kořen

-Oční záněty - list, květ, kořen

a mnoho dalších...

 

Ájurvédská medicína

pampeliška se používá k zastavení energie v játrech a žlučníku a pomáhá proti žlučníkovým onemocněním

- problémy prsní žlázy (nádory, nedostatečná tvorba mléka)

- cysty

- otoky lymfatických uzlin

- vředy, záněty kůže

- Dna, rakovina


Pampeliškové listy se používají na stavy akutní, kořen na stavy chronické.

Posiluje celé tělo a má protizánětlivé účinky.

 

Klinické výzkumy a vědecké objevy

Klinické studie před uvedením nového léku stojí často přes 300 milionů dolarů, proto si je mohou dovolit jen velké farmaceutické společnosti, které mají naději, že své peníze získají zpět po prodeji léku. Pampelišku tudíš nikdo takto hluboce nezkoumal, je hojná, téměř vždy a komukoliv k dispozici :)

Používá ji za tísíce let miliony lidí a studie i popisky různých světových lékařů účinky potvrzují.

Některé z dalších léčivých vlastností:

- List, kořen - adstringens - zpevňuje a tonizuje tkáně, snižuje nadbytečnou sekreci.

- List - antacidum - snižuje kyselost žaludku.

- Kořen - antibakteriální - inhibuje růst bakterií

- List - působí preventivně a rozpouští močové a žlučové kameny a písek.

- List - antioxidant - vysoký obsah betekarotenu a vitamínu C chrání tělo před poškozením volnými radikály.

- List, kořen - antirevmatikum - kořen pomáhá odstraňovat usazeniny kyselin v kloubech, list - při dně a revmatismu

a mnoho dalších...

 

Pampeliškový list:

pritihorečnaté účinky, zmírňuje bolest, alergie, vynechání menstruace, anémie, anorexie, bolesti zad, bronchitida, celulitida, diabetes, hypertenze, hypochondrie, vysoký cholesterol, infekce močového ústrojí, kandidóza, kocovina, kolitida, kurděje, mastitida, mononukleoza, nervozita, nespavost, noční pomočování, obezita, otok, plynatost, prevence rakoviny, prostatitida, cysty, rakovina prsu, sinusitida, srdeční poruchy, svalový revmatizmus, tuberkuloza uzlin, únava, vodnatý edém, vyčerpání, zánět močového měchýře, zvětšená slezina, žaludeční bolesti...

Pampeliškový kořen:

působí preventivně proti ukládání tuku v játrech, proti angíně, akutním infekcím, zastavuje růst plísní, absces, akné, alkoholismus, anémie, angína, anorexie, artritida, bolest hlavy, bronchitida, celulitida, cirhoza, cysty na vaječnících, děložní fibroidy, deprese, diabetes, dna, dyspepsie, ekzém, endometrióza, genitální bradavice, hemoroidy, hepatitida, herpes, hypertenze, hypoglikémie, hypochondrie, vysoký cholesterol, kandidóza, kocovina, kolitida, křečové žíly, mastitida, menstruační křeče, mononukleoza, obezita, osteoartritida, pálení žáhy, plynatost, premenstruační syndrom, prevence rakoviny, prostatitida, cysty  a rakovina prsu, příušnice, psoriáza, ranní nevolnost, senná rýma, spalničky, srdeční poruchy, stařecké skvrny, tuberkuloza, tumor, vřed, vyrážka, závratě, zvětšená slezina, žloutenka...

Pampeliškový květ:

zevně na zklidnění, změkčení a ochranu pokožky, tiší bolest hlavy, zad, deprese, menstruační křeče,  prospívá srdci, posiluje játra, hojí rány,  na šeroslepost...

 

Kontraindikace a varování

Pro většinu lidí je pampeliška bezpečná i ve velkých dávkách, ale může se objevit i jedinec s alergií!

Mohou ji užívat i těhotné ženy (proti otokům a hypertenzi).

Nedoporučuje se používat při obstrukci žlučovodů.

Při žlučových kamenech užívat jen po poradě s lékařem.

Čerstvá šťáva může u citlivých jedinců vyvolat kontaktní dermatitidu.

U lidí trpících žaludeční hyperaktivitou mohou pampeliškové listy  dočasně zhoršovat příznaky.

 

Varování pro děti

Děti rádi pletou z pampelišek věnce nebo foukají do zralých květů. Stává se, že děti květy jedí nebo cucají a může jim být špatně od žaludku, můžou mít i zvýšenou potřebu močení. Proti tomu jednoduše působí mátový, fenyklový nebo heřmánkový čaj :)

V dalším díle se dozvíte o přípravě a užívání, výrobě tinktur, přípravě čajů, pameliškového piva, vína.....

 

OWQ2NDg2