S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

cibulky medvědího česneku opět skladem :)

Česnek medvědí


» Články o pěstování
Jak zamrazit bylinky, aby byly chutné?

Možností jak uchovat bylinky aromatické a chutné i přes zmrazení je více.

Nejčastěji se ukládají oprané v sáčcích nebo nasekané v zásobníku na led spolu s vodou.

Chuť bylinek podle mě ztrácí rychle na kvalitě.

Bylinky v oleji nebo másle

Mnohem lepší je ale bylinky nasekat a rozmíchat v olivovém oleji nebo másle a následně

je dát zmrazit v malých sáčcích nebo je nalít opět do nádoby na led.

Bylinky, které jsou rozmíchány v oleji nebo másle si zachovají mnohem déle svoji vůni.

Můžeme tímto způsobem mrazit byliny jednodruhové nebo bylinné směsi na vaření.

Tento způsob je vhodný především pro bazalku, kudrnku, česnek medvědí, mátu, lístky rozmarýnu, tymiánu,

šalvěje a saturejky. S posledními čtyřmi jmenovanými musíme ve směsích šetřit.

Přidáváme je k restované nebo dušené zelenině, do polévek, k pečeným masům, na pizzu,

do pesta nebo jako bylinkové máslo na rozpečenou bagetu.

Pokud mrazíme bylinky v másle a chceme je použít k pečivu, nedělá neplechu ani troška česneku.

Ale pažitka je pro mrazení problematická. Stačí dva dny a jejími silicemi je cítit celý mrazák.

Sušená pažitka je naprosto nevýrazná, proto je v zimě nejlepším způsobem její nákup v obchodě.

Nebo můžeme  před prvními mrazy  z pažitky pěstované na zahradě nebo v květináči část

oddělit, ponořit na chvíli do vlažné vody a zasadit do květináče na parapet. Tímto způsobem

můžeme sklízet rychlenou pažitku nebo kudrnku až do jara.

Tymián, saturejka, rozmarýn nebo šalvěj lze mrazit v celých větvičkách.

Před použitím je na chvilku přelijeme vroucí vodou a než je přidáme např. k pečenému masu

nebo rybám, hmoždířem nejprve lehce porušíme strukturu listů, aby se vonné

esence snadněji uvolnily.

 


Stratifikace semen

Už jste možná nakoupili semena zeleniny a květin na jaro, ale víte také o tom, že některá

už mají na jaro čekat v zemi? Pokud ne, tak nyní je nejvyšší čas.

Stratifikace je technologie, která umožňuje dozrání semen a umožní jejich klíčení.

Může probíhat v suchém písku při teplotě do 15°C nebo ve vlhkém písku přiteplotě okolo 5°C.

Některá semena potřebují před klíčením promrznout, jiná nevyžadují stratifikaci vůbec.

Stratifikaci u semen, která zakoupíme a vyžadují ji, provádíme buď ve vlhkém písku v

chladničce (zpravidla po dobu 6-8 týdnů nebo i déle pokud je to  u dané rostliny

vyžadováno). Je to napsáno většinou na obalu.

Semena občas kontrolujeme, pokud na nich najdeme plíseň, opereme je a opět uložíme

do vlhkého písku.

Pokud jsou semena příliš jemná, zabalíme je do voskovaného papíru.

Další možností je semena dát do misky se síťkou do země buď na podzim nebo

brzy zjara. Síťka by je měla ochránit před hlodavci.

Stratifikace vyžaduje zkušenost, kterou získáme jen pokud se do ní pustíme.

Je dobré část semen dát do chladničky a část ven a porovnávat výsledky.

Trpělivost přinese úspěchy!

Původní staré odrůdy rajčat

Rajčata patří mezi nejstarší druhy zeleniny na světě. Z původních starých odrůd jich mnoho zaniklo.

I přesto jich zůstalo dost na to, abychom se mohli těšit a uživat si rozmanitosti chutí, barev a tvarů.

Jsou to např. Black Krim, Green Zebra, Big Rainbow, Brandywine a další. Podmínkou

pro pěstování není zahrada, stačí terasa či balkón. .. více v článku

 

NWU4MDNjMT