S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

cibulky medvědího česneku opět skladem :)

Česnek medvědí


» Antibakteriální účinky
Antibakteriální vlastnosti

Daná látka likviduje některé mikroorganismy nebo brání jejich růstu.

Antibakterální účinky mají antibiotika, z přírodních zdrojů jsou to některé rostliny a kovy.

 

LÉČIVÉ ÚČINKY BYLIN - INFORMACE najdete v běžně dostupné literatuře i v HERBÁŘÍCH např. WENDYS A HERBÁŘI JANČI A ZENTRICHA

Tymián obecný

Agastache vrásčitá

Měsíček lékařský

Třezalka tečkovaná

Šalvěj lékařská

Levandule

Třapatka nachová

Pažitka

Pórek

Lichořeřišnice

Lékořice lysá

Heřmánek

Máta

Mateřídouška



 

Účinky bylin, které zde uvádíme jsou všeobecně známé, dostupné v literatuře i na internetu.

Informace na našich stránkách neslouží jako návod na léčení! Pokud Vás trápí uvedené potíže,

konzultujte léčbu bylinami, nebo doplnění léčby stávající, se svým lékařem.

česnek medvědí

Česnek medvědí - Allium ursinum -divoký česnek pro Vaše zdraví.


Medvědí česnek je vytrvalá rostlina dorůstající až 50 cm.

Jedlé jsou listy, květy i cibulky. Ty však necháváme v zemi a používáme pouze list a květ.

Cibulky se časem začnou množit a postupně se trsy rozrůstají.

Česnek medvědí má podobné vegetační období jako jarní květiny (např. narcis).

Na jaře vyraší listy, nakvete a poté pokud nejsou spotřebovány zasychají.

Rostlina dále odpočívá do dalšího jara. Cibulky sázíme po trsech  5 cibulek do polostínu

až stínu, kde má dostatečnou vlhkost a nesvítí na ni polední slunce. Vhodné jsou zapadlé

kouty zahrady, do stínu stromů či keřů. Nemáme li zahrádku, je možné pěstovat česnek

medvědí i v kontejneru na balkoně. Stačí běžný zahradnický substrát, který se smíchá

s perlitem (upravuje vlhkost a vzdušnost substrátu). Rostlinu nehnojíme.

 

Česnek medvědí můžeme v kuchyni používat všude tam, kde běžný česnek.

Zpracovat listy je nejlepší jako pesto v olivovém oleji nebo čerstvý zamrazit.

Tak si uchová nejvíce svých cenných látek.

Je velice aromatický a používá se jen v malém množství.

Výtečný je přidaný do pomazánek, brambor, salátů, k marinádě na pečené i grilované maso, do polévek,

do bylinkového másla i na rozpečenou bagetu v podobě pesta.

Po zimě je prvním poslem jara :)


Obsahuje cenné minerály (hlavně železo) a vitamíny, nejvíce vitamín C.

Důležitý a silný antioxidant  pro naši imunitu, pevné kosti, cévy, zuby i potřebnou tvorbu kolagenu.

Dále obsahuje alicin,  který má silné antibakteriální, antibiotické, antitrombotické a protiplísňové

účinky. Česnek medvědí je prospěšný zdraví při poruchách srdce a cév, vysokém krevním tlaku,

upravuje zažívací i střevní potíže, ničí střevní parazity, čistí ledviny, působí močopudně,

antibakteriálně, antirevmaticky, má příznivé účinky proti rakovinovému bujení.

Blahodárně působí na náš nervový systém, křečové žíly  i revmatické  bolesti.

Je osvědčený i při nachlazení, nečisté pleti, potížích s dýchací soustavou a dalšími neduhy.

 

Medvědí česnek je nedocenitelná rostlina a zaručeně nám dodá potřebnou energii!

 

 

ZTBhMG