S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

cibulky medvědího česneku opět skladem :)

Česnek medvědí



Původní staré odrůdy x hybridní

Před industrializací zemědělství bylo pro spotřebu lidí pěstováno mnoho druhů potravin. V moderním zemědělství v průmyslovém světě, se dnes většina plodin pěstuje na velkých monokulturních plochách, a je to jen zlomek odrůd, které se pěstovaly dřive.

Přibližne od 50. let 20. století se začaly šlechtit hybridní odrůdy, které mají velký význam pro industriální zemědělství. Jsou vybírány podle produktivity, schopnosti odolávat suchu, mrazu, intenzivnímu chemickému ošetření, mají dlouhou trvanlivost a především odolávají opakované přepravě.

Pěstování původních odrůd je reakcí proti tomuto trendu. Staré odrůdy (chcete-li původní nebo historické) jsou přizpůsobivé, jak jde čas, bez potíží odolávají klimatickým a půdním změnám, jsou odolné proti místním chorobám a škůdcům. Jejich rozmanitost je nepřeberná. Sami můžeme část úrody použít pro výsev v příštích létech.

Staré odrůdy mají plnou chuť, každá odrůda jinou.

Při nákupech v supermarketech jsme se už přizpůsobili nabídce a bez větších protestů přijímáme potraviny univerzální nechuti, dozrávající na cestách, potraviny dokonalého tvaru a bez náznaku vůně. Je úplně jedno jestli si koupíme rajčata nebo okurky.... Třeba za pár let bude jen jeden druh, ke kterému si koupíme sprej s vůní určitého ovoce nebo zeleniny...

 

 

Y2JkMjgzMj